טיפול לשמירת הזוגיות

משבר זוגיעד לפני כמה עשורים קדושת המשפחה עמדה מעל הכל. זוגות שחוו משברים, בגידות, חוסר אמון ותסכול יומיומי נשארו יחד כל חייהם, למען הילדים, כדי לשמור על התדמית בעיני הסביבה או מתוך אמונה שכך צריך להיות.

היום הסטטיסטיקה מדברת על 1 מתוך 3 זוגות שמתגרשים, ובכל זאת הזוגיות שומרת על מעמדה כצורת החיים המועדפת אצל מרבית האנשים וגרושים וגרושות רבים פונים לנישואים שניים.

כל מי שחווה זוגיות ארוכה יודע כמה קשיים, מתחים וכעסים נוצרים בתוך המערכת הרגישה הזו. הרבה פעמים כדי לשמר את ה"ביחד" חייבים להודות בקושי ולפנות לטיפול משותף.

פתירת קונפליקטים בתוך הזוגיות

טיפול זוגי נועד לשפר את התקשורת בין בני הזוג, להציף בעיות, קשיים וחרדות בקשר הזוגי וכן להתמודד איתם תוך הקשבה ואמפתיה הדדית. טיפול כזה מיועד לזוגות המצויים במשבר, לעתים אפילו בנסיון אחרון להציל את הזוגיות, אך לא רק להם: טיפול זוגי יכול לעזור גם לזוגות שחיים בשלום ואפילו באהבה ורוצים לשפר את מערכת היחסים ביניהם וליצור קרבה רבה ותחושת שותפות.

לעתים הפניה לטיפול זוגי מגיעה לאחר שהזוג חווה בעיות במיניות, שהמקור שלהן אינו פיזיולוגי ולעתים בעקבות משבר בגידול הילדים, מחלה של אחד מבני הזוג, פיטורין וסיבות רבות נוספות.

פעמים רבות היוזמה מגיעה מאחד מבני הזוג והשני "נגרר", לרוב הגבר. כאשר אחד מבני הזוג מסרב לגשת לטיפול זוגי, הצד המעוניין יכול לפנות לאימון אישי לזוגיות, המסייע לו לשפר את המערכת הזוגית בה נמצא.

כך או כך, נדרש רצון בסיסי של שני בני הזוג לשמור על הזוגיות ומחויבות לטיפול, כי אחרת התהליך נידון לכשלון. יחד עם זאת, הטיפול אינו חותר לשמירת הזוגיות בכל מחיר ואם אחד מבני הזוג נחוש להיפרד, המטפל יסייע לשני הצדדים לעבור את התהליך בצורה טובה ככל האפשר.

תפקיד המטפל הזוגי

המטפל בטיפול הזוגי יכול להיות פסיכולוג, עובד סוציאלי קליני או כל מטפל רגשי אחר. חשוב מאוד ששני בני הזוג ירגישו איתו בנוח ויחושו כלפיו אמון והערכה.

המטפל נמצא בעמדה בעייתית לעתים, כיוון שמתיחת ביקורת על אחד מבני הזוג עלולה להיתפס כ"נקיטת צד" ולכן הוא צריך להזדהות עם בני הזוג אך לשמור על נייטרליות ומתינות בתגובותיו. חשוב שיידע להתאים את שיטת הטיפול ולהיות גמיש דיו כדי לעבוד עם כל זוג לפני צרכיו.

סוגים שונים של טיפולים זוגיים

לא תמיד הטיפול הזוגי נעשה בפורמט המוכר שבו שני בני הזוג מגיעים לכל הפגישות עם המטפל. לעתים המטפל נפגש עם כל אחד מבני הזוג בנפרד ואז אם שניהם יחד, ולעתים הטיפול נעשה בהתחלה רק באחד מבני הזוג ורק בהמשך מצטרף בן הזוג השני.

פורמט מעניין נוסף היא פסיכותרפיה קבוצתית לזוגות, כלומר קבוצה טיפולית שבה לוקחים חלק 3-4 זוגות בהנחיית איש מקצוע. בפסיכותרפיה קבוצתית המשתתפים יכולים לשקף אחד לשני את התנהגותם, לספק תמיכה ותחושת הזדהות ולשתף במקרים דומים.

טיפולים זוגיים נבדלים מזה גם בגישה שבגללם הם נעשים:

•    טיפול פסיכודינמי- עוסק בהסטוריה המשפחתית והזוגית של בני הזוג, בחוויות ילדות מכוננות, בדפוסי יחסים ובתכנים לא מודעים. הוא לרוב ארוך טווח ומעמיק מאוד.
•    טיפול קוגנטיבי- התנהגותי- טיפול מכוון מטרה וקצר מועד, העוסק בבעיות של "כאן ועכשיו". לעתים בטיפול כזה ניתנות לזוג משימות לבית והם נדרשים לעבודה מאומצת כדי לפתור את הקונפליקטים בצורה כנה ופתוחה.
•    טיפול זוגי נרטיבי- טיפול שמבוסס על ההנחה שלכל אדם ישנו תסריט או תסריטים, שהוא מספר לעצמו על חייו ועל עצמו, וכן על האנשים הקרובים אליו. כדי ליצור תקשורת בונה במהלך הטיפול, בני הזוג נחשפים לתסריטים אחד של השני ומתוך הקשבה ושיחה בני הזוג משנים את התסריטים השליליים ומגשרים על הפערים ביניהם.

איילה אילנה גבאי

איילה אילנה גבאי

איילה אילנה גבאי קוצ'רינג ומטפלת ב-Nlp/ אימון וטיפול משולב וממוקד. העלאת הביטחון והדימוי העצמי

התקשרו עכשיו!
פורטל אימון אישי
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!